Submenu

Blog

Blog 11

30 november 2021

Buiten Gewoon Goed winter editie

In dit winternummer vind je weer veel informatie voor de outdoor liefhebber, die zich door de winterse weersomstandigheden niet laat weerhouden. Waarom zou je ook? Wel is het verstandig om je goed aan te kleden. In het artikel ‘Warm in de winter’ gaan we dieper in op het ‘laagjessysteem’ wat we in de outdoor kleding graag gebruiken en zoomen we in op de 1e en 2e laag en dan ook nog met de nadruk op de natuurlijke en functionele materialen zoals dons en merinowol.

Wil je de outdoor beleven in de bergen, dan is dat helemaal een fantastische tijd. Ga wel zorgeloos op pad. Samen met de NKBV besteden we aandacht aan preventie en een goede voorbereiding, of je nu (offpiste) gaat skiën of gaat (sneeuwschoen)wandelen. Ga je sneeuwschoenwandelen, dan hebben we voor jou handige tips en behandelen we ook diverse fantastische gebieden voor deze winter-outdoor activiteit, die in populariteit enorm toeneemt.

Met de feestdagen voor de deur, begint ook weer je zoektocht naar de beste en origineelste cadeaus. Een hartstikke gezellige tijd van het jaar, maar zowel voor Sinterklaas als voor de kerst is het elk jaar weer een hele opgave om een leuk cadeau te vinden. Om te voorkomen dat je hoofdpijn van het zoeken krijgt, hebben wij enkele cadeautips voor je uitgewerkt, ter inspiratie.

Veel leesplezier!

Eddy Huissoon

Bron:outdoorspecialist.nl

 

 

 

Blog 10 28 april 2021

Artrose in de voeten, dat kan vervelend pijn doen!

 

Artrose wat is het nu eigenlijk? 

Artrose is een ven de meest voorkomende reumatische aandoeningen in ons bewegingsapparaat. In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen last van artrose. Artrose ontstaat naarmate we ouder worden onder andere door zware belasting. Het kraakbeen tussen twee botten wordt dunner of is beschadigd waardoor twee botten als het ware over elkaar schuren zonder dat kraakbeen dit “smeert”, hierdoor ontstaat pijn. Aan de rand van een gewricht kunnen knobbels ontstaan die de beweging van het gewricht, bijvoorbeeld in uw voet, kunnen beperken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hallux rigidus of een stijve hallux valgus. 

Als sportpodoloog komen wij vaak artroseklachten tegen in de enkel en in de grote teen. In de enkel bevinden zich verschillende botstukken, te weten het hielbeen en het sprongbeen. Hierop rust de enkelvork, bestaande uit het kuit- en scheenbeen. Deze botstukken zijn normaliter aan het uiteinde voorzien van kraakbeen. Bij mensen die vaak door de enkel gaan is dan het kraakbeen beschadigd waardoor er bot-op-bot-wrijving kan ontstaan. 

‘Bij artroseklachten is het erg belangrijk dat je een schoen hebt met een stijve zool die goed afwikkelt.’

Artrose in de grote teen is vaak lastiger maar wel gemakkelijk te herkennen. Tijdens een voetonderzoek kun je vrij gemakkelijk met een functietest ontdekken of er sprak is van artrose in de grote teen. Probeer maar eens op je tenen te gaan staan. Lukt dat niet? Dikke kans dat je last hebt van artrose in je grote teengewricht. Door de beperkte flexie (hallux limitus) of totale verstijving (hallux rigidus) van de grote teen, is het simpelweg niet fijn of zelfs niet mogelijk om op je tenen te gaan staan. Doordat je jouw tenen niet of nauwelijks kunt buigen, wordt het afwikkelen van jouw voet er niet makkelijker op. Wanneer er dan ook nog eens botwoekering (osteofyt) ontstaat, gaat dit helemaal flink pijn doen. 

Voorbeelden van pijnklachten door artrose

• Pijn bij het afwikkelen van de voet. Met name na een periode van rust kan het afwikkelen van de voet pijnlijk en moeizaam gaan. 

• Stekende pijnen tijdens het wandelen. De pijn wordt erger in de loop van de dag. Misschien wordt de pijn zelfs erger tijdens de nachtrust. 

Niet fijn deze diagnose, maar wat kan ik eraan doen om toch te blijven wandelen? 

In heel veel gevallen is het zeker mogelijk om gewoon te blijven wandelen. Een goede podoloog zorgt er eerst voor dat je beschikt over de juiste schoenen. Bij artroseklachten in zowel de enkel als de grote teen is het erg belangrijk dat je een schoen hebt met een stijve zool die goed afwikkelt. Deze stijve zool zorgt ervoor dat het afwikkelen van jouw voeten als het ware vanzelf gaat. Jouw tenen of enkel hoeft dan vanzelfsprekend minder hard te werken, waardoor je minder pijn ervaart. Zeker voor artroseklachten in de enkel is het verstandig om te kijken naar een hoge schoen. Hierdoor wordt jouw enkel goed ondersteund en wordt deze minder belast. 

Kortom, herken je bovenstaande klachten, maak dan een afspraak bij een van onze specialisten en zij zorgen ervoor dat jij jouw wandelavontuur kunt vervolge

Blog 9   3 april 2021

Alles over goede wandelschoenen

Als je eropuit trekt, zijn goede wandelschoenen essentieel. Het is belangrijk dat je comfortabel wandelt en geen blaren loopt. Het beste is om je wandelschoenen te kopen bij een gespecialiseerde winkel waar je voeten worden opgemeten. Zo vind je letterlijk de schoen die jou het beste past!

Een premium product komt tot leven als het gebaseerd is op echt vakmanschap. Naast de selectie van hoogwaardige materialen berust de kwaliteit van schoenen op de fabricage, geoptimaliseerd in pasvorm en functie. In de loop van de tijd zijn er diverse technieken ontwikkeld om schoenen te vervaardigen. Er zijn er echter maar twee technieken die echt robuust en duurzaam schoeisel garanderen: de dubbelgestikte en de gezwikte techniek


Gezwikte maakwijze

De gezwikte maakwijze is een ambachtelijk veeleisende en arbeidsintensieve methode waarbij de schacht van de schoen eerst over de leest naar beneden en vervolgens over de brandzool getrokken wordt zodat zij een eenheid vormen. Schacht en brandzool worden onder hoge druk verlijmd en daarna worden de tussen- en loopzool bevestigd. Deze methode staat garant voor stabiel en robuust schoenwerk met een lange levensduur. Het grote voordeel van gezwikte schoenen is hun vormvastheid en – bij goed onderhoud – lange levensduur.

Dubbelgestikt
Eerst wordt de brandzool (ook wel de fundering of het hart van de schoen genoemd omdat hij later van buiten niet meer zichtbaar is) uit gestanst en op de leest gelegd. Dan volgt de eerste naad, de zogenaamde insteeknaad: waarbij het bovenleer met de voering aan de rand van de brandzool wordt gestikt. Het bovenleer en de voering worden in een rechte hoek naar buiten gelegd. Bij enkele modellen wordt er een extra verstevigende bies op de tussenzool aangebracht. Het teveel aan materiaal van de hiel-en teenkap en de voering wordt verwijderd. Het teveel aan bovenleer blijft behouden en wordt met de tweede naad mee gestikt. Deze tweede naad, de dubbele naad, verbindt het bovenleer met de tussenzool. Het bovenleer is daardoor door twee naden heel stevig met het onderwerk verbonden.
Het enige nadeel van deze methoden is dat het arbeidsintensieve proces de schoen iets duurder maakt. Maar als de loopzool versleten is, zijn je schoenen vaak perfect ingelopen, kleven er mooie herinneringen aan en wil je er liever geen afstand van doen. In dat geval kan de schoen probleemloos verzoold worden via een erkende schoenmaker.

Categorieën wandelschoenen
Wandelschoenen zijn onderverdeeld in de categoriën A tot en met D, met daarnaast een paar subcategoriën. De meest gebruikte typen zijn A, A/B en B. Een korte toelichting:
A: lage, soepele schoenen met maximale demping. Deze schoenen hebben over het algemeen een lage schacht en een meer afgeronde zool. Ze zijn geschikt voor wandelingen in de stad of ander vlak terrein.
A/B: robuustere, soepele schoenen die de enkel om­sluiten. Deze schoenen hebben een flexibele, licht­gewicht zool en zijn geschikt voor dagtochten en/of tochten door heuvelachtig terrein, eventueel met lichte bepakking
B: schoenen met een stevigere zool met meer profiel en die de enkel volledig ondersteunen. De schoen is wat zwaarder en biedt meer steun en stabiliteit. Geschikt voor (lange) wandelingen op ruwer terrein en met bepakking.

Categorie C is weer iets robuuster dan B en vooral geschikt voor trektochten door ruigere gebieden. Ten slotte is categorie D de schoen met stijve, onbuigzame zolen, geschikt om over keien en rotsen te lopen.

Maakwijze
Een goede wandelschoen is duurzaam en gaat lang mee. Daarom is de keuze van hoogwaardige materialen essentieel, maar is de fabricagewijze minstens zo belangrijk. Er zijn in de loop der tijd diverse technieken ontwikkeld, die vervolgens geoptimaliseerd zijn in de functie van de schoen en de pasvorm.

Pasvorm
De schoen moet lekker zitten en nergens knellen of schuiven. Daarnaast is het van belang dat je de schoen niet te klein koopt: de tenen hebben een vingerbreedte bewegingsruimte nodig.

De zool
De zool van een goede wandelschoen bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag met profiel, een tussenzool voor de demping, een binnenzool die bepalend is voor de buigzaamheid en de inlegzool met al dan niet ergonomisch voetbed. Alle lagen vormen een geheel dat zorgt voor goede demping, steun, juiste afwikkeling van de voet en grip.

Het gewicht
Het is belangrijk om te weten dat hoe steviger de schoen, hoe zwaarder de schoen. De keuze van de beste schoen is een juiste balans tussen steun en het gewicht van de schoen. Een zwaardere schoen biedt meer ondersteuning, slijtvastheid en grip op oneffen terrein, maar is ook meer belastend voor je knieën. Maak hierin een goede overweging.

Waterdichtheid en voetklimaat
Wandelschoenen moeten voorkomen dat je natte voeten krijgt, want natte voeten lopen sneller blaren. Enerzijds moeten ze dus goed beschermen tegen regen, anderzijds moeten ze voldoende ademen om het zweet af te voeren. De voeten droog en warm houden, zorgt voor een goed voetklimaat. Voor wandelingen in natte gebieden zijn waterdichte schoenen met een ademend membraan (bekend voorbeeld is Gore-Tex) de beste keus. In warme, drogere gebieden (of bij zweetvoeten) is een leren of canvas schoen een betere optie.
Ga voor het beste advies naar uw Outdoorspecialist!

 

 

Blog 8 1 maart 2021

Wandelen is goed voor lichaam en geest

Of je nu een ervaren wandelaar bent of een beginneling, wandelen is gezond voor iedereen. Juist in deze tijd is het belangrijk aan je gezondheid te werken. Beweging draagt bij aan een goede weerstand. En een goede weerstand zorgt er vervolgens weer voor dat je minder snel ziek wordt door bacteriën of virussen. Mocht je toch ziek worden, dan ben je sneller hersteld. Wandelen wordt misschien niet door iedereen gezien als sport, toch is het een goede manier om te bewegen en fitter te worden. Daarnaast zorgt wandelen voor ontspanning, wat bijdraagt aan een mentale gezondheid. Wandelen is goed voor lichaam én geest.

Dagelijks een half uur is al voldoende

Het is makkelijker dan je denkt, artsen adviseren minimaal een half uurtje bewegen per dag. Een half uur is zo voorbij als je om je heen kijkt en bewust wordt van wat er allemaal te zien is. Even het hoofd leeg maken en genieten van de rust.

Die rust vind je letterlijk bijvoorbeeld in de natuur, maar ook als je een rondje door de stad loopt en je bewust wordt van je omgeving, kun je de rust ervaren. Rust in de vorm van even alle stress en chaos van de dag vergeten, even niets aan je hoofd. Wandelen is dan weliswaar inspanning, maar werkt als ontspanning. Als je focust op je zintuigen, wat je ziet, ruikt, voelt en hoort, merk je vanzelf dat je relaxter wordt.

Geniet!

Het belangrijkste is dat je geniet van je wandeltochtjes. Vind een manier en een omgeving die je leuk vindt. Zoek een wandelmaatje als je graag kletst onderweg en kies routes die jij mooi, fijn of uitdagend vindt. Zo lang je er maar plezier aan beleeft. Als het leuk is, is het geen opgave om gezond bezig te zijn.

Goede wandelschoenen zijn essentieel

Als je eropuit trekt, zijn goede wandelschoenen essentieel. Het is belangrijk dat je comfortabel wandelt en geen blaren loopt. Het beste is om je wandelschoenen te kopen bij een gespecialiseerde winkel waar je voeten worden opgemeten. 

 

 

Blog 7  10 december 2020

Zo bereid jij je goed voor op een winter wandeling  

Dikke handschoenen aan, een wollige sjaal voor je gezicht en een warme muts op je hoofd. Is er iets gezelliger dan een wandelen tijdens de koudste periode van het jaar? De zon mag dan wel op haar zwoelst zijn in de zomer, ze is op haar mooist in de winter. Lees hier onze wandeltips, zodat je goed voorbereid de winterse kou kan trotseren.

Bij de winter denken de meeste Nederlanders al snel aan grijze luchten, kale bomen en een gure wind. Des te meer redenen om er juist wél op uit te trekken! Een winterwandeling is namelijk niet alleen goed voor je conditie, maar je vangt ook nog extra zonlicht in een tijd dat de dagen op hun kortst zijn. Je lichaam heeft dit zonlicht immers nodig om de belangrijke vitamine-D aan te maken. Bovendien heeft Nederland wandelaars ook in de winter veel te bieden.

Door de kale bomen kan je verder kijken dan de rest van het jaar, waardoor je bijvoorbeeld eerder een edelhert spot. En als de sneeuw valt, verandert het landschap in een waar wit wonderland, dat je natuurlijk het beste te voet kan verkennen.

Wandelen in de winterkou vraagt echter wel om extra voorbereiding. Wij geven hier 6 tips, zodat jij goed uitgerust op pad gaat.

1. Kleed je volgens het drie lagen systeem

Misschien een open deur, maar bij een winterwandeling moet jij je natuurlijk extra warm aankleden. Doordat er vaak een stevige wind staat, ligt de gevoelstemperatuur meestal namelijk nog lager dan het kwik aangeeft. Hierbij kan je beter meerdere laagjes over elkaar doen dan één dikke laag. Veel mensen gaan hierbij te werk volgens het bekende drie lagen systeem. Begin met een basislaag van thermo-ondergoed om het zweet af te voeren. Hierover kan je vervolgens een fleece of trui voor de isolatielaag aantrekken. Ten slotte zorgt de buitenlaag ervoor dat je regen en wind van het lijf houdt. Hiervoor kan je dan ook het beste een water- en windbestendige jas kiezen.

2. Draag een muts tijdens het wandelen

Draag je al lagen kleding over elkaar, maar heb je het alsnog koud tijdens het wandelen? Doe dan een muts op! Uit onderzoek blijkt namelijk dat je ongeveer 40% van je lichaamswarmte verliest via je hoofd. Een hoofddeksel komt dus goed van pas. Afhankelijk van hoe koud het is, kan je hiervoor gebruik maken van een pet, een capuchon of een dikke muts.

3. Luister goed naar je lichaam

Vooral tijdens de wintermaanden is het belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert. Een koude huid, rillingen en klappertanden kunnen wijzen op onderkoeling. Let ook op spierkrampen en/of een onregelmatige hartslag. Merk je dat je deze verschijnselen begint te vertonen? Zoek dan zo snel mogelijk de warmte op. Trek iets warms aan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen met verwarming. Neem daarnaast onderweg een thermosfles met warme koffie of thee mee, zodat je ook in de natuur weer kan opwarmen.

4. Eet voldoende voordat je gaat wandelen

In een koude omgeving verbruikt je lichaam meer energie. Zorg daarom dat je lichaam genoeg energie op voorraad heeft. Kies voor een koolhydraatrijke maaltijd voor het wandelen en neem genoeg gezonde tussendoortjes mee. Tip: vul je thermosfles met warme soep. Zo blijf je warm én krijg je extra voeding binnen.

5. Plak een voetwarmer tegen koude tenen

Sommige mensen hebben er altijd last van: die ellendige wintertenen. De makkelijkste oplossing is om extra dikke sokken aan te doen. Hierbij kan je beter voor wol kiezen dan katoen, dit materiaal isoleert namelijk beter. Pas alleen op dat je niet een te strak paar aantrekt. Dit knelt namelijk de bloedtoevoer naar je voeten af, wat juist averechts werkt.

Helpt dit nog steeds niet, dan kunnen voetwarmers een oplossing vormen. Deze plak je op je sok, waarna ze zes uur lang warmte afgeven.

6. Zorg voor schoenen met een grof profiel

Het kan in de winterse maanden nog weleens glad zijn, zeker als het gesneeuwd heeft. Zorg daarom voor schoenen met een grof profiel, zodat je veilig kan wandelen bij gladde stukken. Als je deze wandelschoenen niet in huis hebt, kunnen gripijzers en sneeuwstappers ook uitkomst bieden. Deze bind je onder je schoenen, waardoor je zonder uit te glijden over sneeuw en gladheden kan wandelen.

 

Blog 6  8 augustus 2020   Driedemensionaal

De TubeTec zool onder-scheidt zich van bestaande zoolconstructies vooral door zijn verrassend lage gewicht

 en extreem dempende vermogen.

 

De kern van de zool uit veerkrachtig PU, ingebed in een ‘tube’ buitenzool van TPU in een driedimensionale constructie. Deze beschermt de PU-tussenzool tegen beschadiging en uitlopen en zorgt tevens voor aanvullende stabiliteit. Omdat het materiaal van de buitenzool bovendien optimaal bestand is tegen beschadiging wordt de levensduur van de zool aanmerkelijk verlengd. Dat neemt overigens niet weg dat schoenen met TubeTec zool verzoolbaar zijn.

 

           

Perfecte grip en tractie op elk terrein

De grote mate van duurzaamheid maakt TubeTec geschikt voor alle soorten onder-gronden en daarmee voor toepassing bij schoenen voor uiteenlopende doeleinden. Hanwag combineert de TubeTec technologie met de Hanwag 3D PrismBase technologie, die zorgt voor een aanzienlijke gewichtsbesparing in vergelijking met conventionele zoolconstructies. Onafhankelijke profieldelen onder de voorvoet en hiel completeren deze innovatieve zool. De speciale TubeTec mix van rubber en kunststof garandeert een perfecte grip en tractie op elk type terrein.

Attractieve, eigentijdse uitstraling

De innovatieve TubeTec technologie maakt het mogelijk schoenen te vervaardigen met een attractieve, eigentijdse uitstraling dankzij de semitransparante look van het materiaal, die qua comfort niet onderdoen voor traditioneel wandelschoeisel, maar wel lichter en veerkrachtiger zijn. Deze schoenen hebben wij voor heren en dames in de collectie. 

 

 

 

Blog 5 9 juli 2020

Zo bescherm jij jezelf het beste tegen de zon. Van zonnebrand tot kleding.

Zonnestralen op je gezicht: een bron van warmte en een lekker zomers gevoel, maar onze grote gele vriend zorgt helaas ook voor huidbeschadiging en onaangenaam warme temperaturen in het zomerseizoen. Maar, wat kun je het beste doen tegen de hitte en hoe bescherm je jezelf tegen de zon?

Zwoele zomerdagen  

Naarmate de zomer dichterbij kruipt, worden de temperaturen hoger. Resultaat: warme dagen en ‘plaknachten’. Het is altijd raadzaam om op het heetst van de dag uit de zon te blijven, voldoende zonnebrand te smeren én voldoende te hydrateren. Verkoeling kun je zoeken aan de stranden óf in een zwembad. Wat kun je nog meer doen?

De gouden tip: houd je gemak. Probeer intensieve activiteiten te vermijden. Wil je toch graag bewegen of sporten? Vermijd dan het heetst van de dag en sport op een laag intensieve manier, in de vroege ochtend of laat in de avond als de temperatuur gedaald is. Als je een abonnement hebt bij de sportschool, kun je ook daarnaartoe gaan. Vaak zijn sportscholen voorzien van airco. Zo kun je toch sporten en raak je niet oververhit. Je kunt ook wandelen in het bos: vaak zijn dit koele plekken omdat de bomen voor veel beschutting zorgen.

Om jezelf koel te houden, is een airco natuurlijk dé uitkomst tijdens hete dagen. Ga je op vakantie en is daar geen airco aanwezig? Zoek dan plekken op die dit wel hebben. Bijvoorbeeld een bioscoop of een winkel­centrum. Ook het opzetten van een zwembad in je achtertuin of de zee opzoeken is een aangename verkoeling. Zorg alleen wel dat je, als je naar zee gaat, een parasol of andere beschutting meeneemt om jezelf te beschermen.

Plaknachten

Slapen met tropische temperaturen is geen pretje. Vanwege de hitte kom je moeilijk in slaap en dit kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar wordt. Om het voor jezelf toch wat dragelijker te maken, kun je een aantal dingen doen:

1. Ventilator

Heb je geen airco in huis? Geen nood! Ook een ventilator is een grote hulp als het gaat om koelen. Zet een bak met koelelementen voor je ventilator voor een koele bries door je kamer. Ook kun je hem in je deuropening zetten of voor je raam zodat hij de warme lucht naar buiten kan blazen en het in je kamer koeler wordt.

2. Ramen open

Een aloude tip: gooi je ramen open als het koel is. Vroeg in de ochtend én ’s nachts zijn hiervoor de beste tijden. Heb je rolluiken in huis? Houd deze dan, net zoals je gordijnen, overdag gesloten.

3. Warm douchen

Het klinkt misschien gek om met hoge temperaturen een warme douche te nemen, maar het is juist goed voor je lichaam. Door het warme water gaan je bloed­vaten open staan en wordt de interne warmte afgevoerd. Spring dus nog even onder de douche voordat je in bed gaat liggen.

Bescherming onderweg

Ben je op een camping of buiten onderweg, dan heb je praktische tips nodig om het hoofd koel te houden. Zo kun je op een camping naar het zwembad, een zwembadje meenemen, zorgen voor een goede luifel om schaduw te creëren en een ventilator/ airco meenemen om de temperatuur binnen de tent dragelijk te houden. Ben je buiten onderweg met warme temperaturen? Zorg er zelf voor dat je een reisformaatflesje zonnebrand bij je hebt zodat je jezelf regelmatig kunt insmeren.

Smeren, smeren en nog eens smeren

Zoals iedereen weet, is het smeren van zonnebrand een must. Niet alleen zorgt een goede factor ervoor dat je er niet bijloopt als een kreeft, het voorkomt ook huidschade zoals huidkanker, couperose, rimpels en pigmentvlekken. Het insmeren van jezelf is dus ontzettend belangrijk. Vooral lichaamsdelen die vaak worden blootgesteld aan de zon hebben een verhoogde kans op kanker, maar ook je oren, je lippen en je haarlijn verdienen extra aandacht. Maar er zijn ontzettend veel verschillende soorten zonnebrand. Je hebt verschillende factoren, bescherming tegen UVA en UVB en wil je een lotion of een olie?

Als eerste is het belangrijk om te weten dat er geen enkele zonnebrand bestaat die de hele dag beschermt. Sterker nog: zonnebrand moet je elk anderhalf tot twee uur opnieuw aanbrengen om beschermd te blijven en als je zwemt, zweet of sport houd dan 40 minuten aan. Het type zonnebrand wat je gebruikt, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Wel is het zo dat gezichts­zonnebrand een andere samenstelling heeft dan
lichaamszonnebrand omdat je je gezichtshuid dunner is dan de rest van je lichaam. Aangeraden wordt om minstens 33 milliliter (7 theelepels) zonnebrand per keer te gebruiken voor het hele lichaam en één theelepel voor het gezicht.

Beschermende kleding

Een van de makkelijkste manieren om jezelf te be­schermen tegen de zon, naast zonnebrand en scha­duw, is je kleding. Een shirt houdt al snel meer zon tegen als een ontbloot bovenlijf. Vooral als je actief bent in de buiten­lucht, bijvoor­beeld wandelen, is goede kleding een must. Het is wél van belang dat je ook onder je kleding jezelf in smeert met zonne­brand: een shirt houdt wel een groot deel van de straling tegen, maar lang niet alles.

Er bestaat speciale beschermende kledij die UV stralen zoveel mogelijk tegenhouden. Deze kun je herkennen aan het UPF label. UPF staat voor Ultra violet Protection Factor. Het label geeft aan hoeveel UV straling er wordt doorgelaten. Het voordeel van UV werende kleding is dat je minder vaak met zonnebrand hoeft te smeren, het is vaak sneldrogend en beschermt met een hoge factor zelfs als het nat wordt. Deze kleding is op een speciale manier gemaakt en is helemaal niet ‘warm’.

Ook vochtregulerende kleding is handig om te hebben tijdens warm weer. Denk aan sokken, ondergoed en de rest van je uitrusting. Dit zorgt ervoor dat vocht wordt afgevoerd en dat je comfortabel en koel op pad kunt. Wel zo handig als je tóch besluit om een lange wandeling te maken!

Goed om te weten: er bestaat upf verbeterend en beschermend wasmiddel, wat ervoor zorgt dat de UPF waarde van je kleding beschermt blijft of mogelijk zelfs nog verbeterd. Beschermende kleding is er in verschillende uitvoeringen. Het is raadzaam om het kledingstuk aan te passen op je activiteit en zorg ervoor dat alles goed past. 

Vergeet je ogen niet

Als je van top tot teen bent ingesmeerd, je beschermende kleding hebt aangetrokken en klaar bent om te gaan, mist er nog één belangrijk onderdeel van je zonne­bescherming: een zonnebril. Tegenwoordig beschikbaar in een tal van kleuren en vormen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar waarom is die zonnebril nu zo belangrijk?

Met alle kennis die je hebt opgedaan tijdens het lezen van dit artikel kun je concluderen dat uv straling op je huid zorgt voor nare kwaaltjes, op korte termijn maar ook op de lange termijn. Die ‘slechte’ stralingen komen ook in je ogen. Als je ogen langdurig worden blootgesteld aan overmatige uv straling verhoogt dit het risico op staar, maar ook op maculadegeneratie. Dat laatste is leeftijdsgebonden en zorgt ervoor dat het zicht steeds verder achteruitgaat. Het is de grootste netvlies­aandoening in Nederland en ontstaat gedurende een langere periode. Dit wil je natuurlijk niet en daarom is een goede zonnebril essentieel.

Een zonnebril hoeft geen honderden euro’s te kosten, maar het oogfonds adviseert wél om op een aantal punten te letten bij het kopen van een zonnebril:

Een zonnebril beschermt 100% tegen UV en op een zonnebril zie je vaak een sticker óf wordt er een UV400 notatie vermeld. UV400 wil zeggen dat de zonnebril alle lichtstralen tot een golflengte van 400 nanometer tegenhoudt. Een ander label waar je op kunt letten is de CE-certificering. Deze certificering wil zeggen dat de producten voldoen aan de Europese normen. Hierin zijn vier categorieën, aangegeven in de cijfers 1 tot en met 4. Het getal staat voor de kleurintensiteit van de glazen: de bescherming tegen de zon. De bescherming is afhankelijk van het weer en sterke van de zon, maar een goede zonnebril heeft minimaal een categorie 3 notatie. Deze houdt minstens 75% van de uv straling tegen.

Ook het model is van belang. Als je een smalle zonnebril hebt, is de kans groot dat de zon achter je zonnebril tóch binnenkomt via de boven-, onder- of zijkant. Zorg er daarom voor dat je zonnebril groot genoeg is om dit te voorkomen. De kleur van je glazen spelen ook een rol voor het zicht. Alle kleuren bieden, mits ze voldoen aan de voorwaarden, volledige bescherming. Groen, grijs en bruin zijn functionele glazen. Groene glazen zorgen voor meer helderheid en zijn vooral prettig als je buiten bent. Ze voorkomen vermoeide ogen. Grijze glazen verminderen lichtschitteringen en zijn geschikt voor autorijden overdag of activiteiten zoals fietsen. Bruine glazen zorgen voor een hoger contrast, wat ook van pas komt tijdens autorijden. Deze zorgen voor optimaal zicht.

Met deze tips kun jij goed voorbereid de zomer tegemoet!

 

 

Blog 4 12 juni

 

Wandelen in Nederland

Laten we beginnen om aan te geven waarom wandelen zo gezond is? 

Nou, je houdt je gewicht op peil of je valt af en het verbetert je bloedsuikerspiegel. Het maakt je spieren en gewrichten soepeler en de kans op blessures is gering. Het geeft mentaal rust en je geheugen verbetert. Daarnaast is wandelen goed voor de stofwisseling.

Wandelen is wellicht één van de meest onderschatte bewegingsvormen die er is. Waarschijnlijk komt dit omdat je er meestal niet van gaat zweten, althans op het vlakke. Het lijkt dan misschien zo dat je weinig inspanning levert. Maar je verbrandt bij een gemiddeld wandeltempo van 5 kilometer per uur in het Neder­landse landschap toch gauw zo’n 300 Kcal per uur.
Uiteraard zal dit per persoon verschillen.

Op het moment van schrijven is het wandelen in het buitenland, ja zelfs net over de grens, niet mogelijk of wordt ontraden.

In je directe omgeving zijn op een gegeven moment de meeste omloopjes wel bekend maar gelukkig hoef je soms helemaal niet ver weg te gaan om zelfs heel dicht in de buurt verrassende natuur of cultuur te ontdekken.

Dat gezegd hebbende, Nederland is natuurlijk bij uitstek een land om te wandelen. Elk seizoen is anders en de natuur verandert mee. Nederland heeft ondanks de bevolkingsdichtheid een grote verscheidenheid aan landschappen om in te wandelen. Van de kust en de Waddeneilanden tot het terrassenlandschap in Zuid-Limburg, de kleurrijke bossen en heide op de Veluwe en het coulisselandschap in de Achterhoek. Daarnaast heeft ons land heeft een keur aan schitterende en vooral gevarieerde, beschermde natuurgebieden. Ons land telt 21 nationale parken!

Er valt zoveel te wandelen en het mooiste is dat je dit prima in je ééntje kunt doen of in een klein groepje met zijn tweeën (op dit moment).

Mocht je inspiratie zoeken?! Er zijn een groot aantal leuke wandelgidsjes met dagtochten te koop die je die inspiratie kunnen geven van wat er zoal te wandelen is in je eigen omgeving of wellicht iets verderop. Het leuke van wandelgidsen is dat ze vaak achtergrondinformatie bevatten met betrekking tot je wandeling. Naast het gezonde aspect is wandelen zo ook leerzaam.

Één van de gespecialiseerde uitgevers van dergelijke gidsjes is Gegarandeerd Onregelmatig. Van vrijwel elke provincie/streek hebben zij wel een goed uitgewerkte wandelgids in het assortiment.

Van Zuid-Limburg tot aan de Waddeneilanden zijn er gidsjes te vinden met fraaie wande­lingen die voorzien zijn van goede beschrijvingen, achtergrondinformatie en uitstekende topo­grafische kaartjes met de route duidelijk ingetekend. Ook geven zij adressen waar je even kunt eten en drinken. Helaas is het zo dat vanwege de Corona-crisis op het moment van schrijven horeca gelegenheden zijn gesloten. Neem daarom zelf voldoende eten en drinken mee.

Dan nog even aandacht voor twee wandel/natuurgidsen van Crossbill. Deze Nederlandse uitgever geeft normaliter zijn gidsen uit in de Engelse taal maar twee zeer fraaie gidsen zijn in het Nederlands uitgevoerd en wel “Veluwe” en “Wadden”. Dit zijn fraaie natuurgidsen boordevol informatie om deze regio’s te verkennen.

Naast de uitgebreide informatie vind je respectievelijk 22 en 28 wandelingen om deze gebieden te voet te leren kennen. Dit zijn weliswaar geen compacte gidsjes maar de extra grammen die je moet dragen zijn absoluut de moeite waard.

Naast dagtochten kun je ook kiezen voor het wandelen van een (deel van een) lange afstandspad (LAW) of een zogenaamd streekpad. Dit zijn normaal gesproken meerdaagse wandeltochten die je uiteraard in etappes kunt doen waarbij je dan terug kunt naar het beginpunt met bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Een andere manier om terug te komen bij het startpunt is om je fiets bij het eindpunt van die dag achter te laten om nadat je klaar bent met de wandeling terug te fietsen. Een derde mogelijkheid is om met gelijkgestemden af te spreken en dat de één begint bij het beginpunt en de ander bij het eindpunt. Je kruist elkaar onderweg en overhandigt elkaar de autosleutels en spreekt af waar je elkaar weer treft.

Tip: handiger is het wellicht om eerst naar het einde van de wandeling te gaan met het openbaar vervoer of met de fiets. Je mist dan in ieder geval aan het eind van de tocht niet de bus of trein en je hoeft je na de wandeling niet nog een keer in te spannen om terug te fietsen.

Bekende routes zoals als Pieterpad behoeven geen introductie maar er zijn zo’n 36 van deze routes in Nederland. Deze routes doorkruisen vrijwel geheel Nederland zodat er altijd wel een route bij jou in de buurt is.

Deze handzame gidsen bevatten naast uiteraard de wandelroute zelf ook informatie over slapen onderweg en het openbaar vervoer langs de route. Kijk rustig eens op de website www.moretravelbooks.net

 

 

 

Blog 3 18 mei 2020

Trailrunning

Er zijn verschillende definities van trailrunnen, maar voor mij draait het vooral om buiten in de natuur hardlopen over het liefst zo klein mogelijke, mooie en onverharde paadjes.Door de schoonheid om je heen vergeet je tijd, afstand en kun je heerlijk opladen en genieten. Stilstaan voor een foto of genieten van de top van die heuvel, even wandelen om wat te eten, of op adem komen? Samen met vrienden deelnemen aan een event? Beleving en genieten, (h)eerlijk eenvoudig en vooral met heel veel plezier. Trailrunning verschilt van hardlopen op de verharde weg doordat het onverhard is en tijd en afstand minder belangrijk zijn.

 

 

Trailrunning Community

Ooit is bij mij het idee ontstaan om mensen kennis te laten maken met Trailrunning. Iets waar ik tien  jaar geleden zelf mee in aanraking kwam toen ik voor het eerst de Marathon du Mont Blanc liep in Chamonix. Eigenlijk is het heel simpel. Ik heb altijd zoveel mogelijk mensen enthousiast willen maken voor deze sport en heb heel Europa, en daarbuiten, bezocht om in de bergen te gaan trailrunnen. Gewoon, omdat ik dat het liefste deed met mijn vrije tijd.

Ik ben begonnen met het delen van informatie over de sport trailrunning. Als grondlegger van de Trailrunning Community ben ik trots dat zoveel andere (ultra)trailrunners zich hebben aangesloten. Mede door de betrokken liefhebbers en de samenwerkingen met verschillende partners delen we binnen deze website veel verhalen en praktische informatie over trailrunning. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar de vele bergachtige gebieden. Het liefst ben ik onderweg met lange (ultra)trails. Het deelnemen aan een ultra trail door de natuur van honderd kilometer brengt me een uitdaging in mijn mentale en fysieke balans. Trailrunning voorziet mij in een gezonde en sportieve levensstijl. Tijdens mijn trails geniet ik van de natuur op zijn best. De mensen die ik ontmoet tijdens mijn trails en de evenementen die ik bezoek zijn echt mijn type mensen; buitenmensen die genieten van de simpele dingen in het leven, doelen stellen, passie hebben en goed kunnen relativeren.
Of je nu je eerste 24 kilometer trail loopt of traint voor een 100 kilometer trail, je zal met jezelf wel wat ‘gesprekjes’ hebben in je hoofd.

Trailrunning Events

Bijna twee jaar terug zijn we met Trailrunning Events, samen met mijn partners Cor van Disseldorp en Geraldine Beckers, écht van start gegaan en inmiddels staat Trailrunning Events als een huis! Met zo’n 42 events per jaar, zonder tijdregistratie, waarbij genieten en beleven centraal staan, hebben we iets moois en bijzonders neergezet. We bieden zowel trails voor de startende trailrunner (Start2Trail), de ultra trailrunner (Start2Ultra) en alle trailrunners daartussen.

In 2020 bieden wij de trailrunner in Nederland ruim 4.000 kilometer aan trails

Als we alle trail afstanden achter elkaar leggen, dan hebben we in 2020 zo’n 4000 kilometer aan paadjes door de natuur. Dit verdeeld over 42 evenementen waarbij sommige zes verschillende afstanden tellen. Kortom; voor iedereen een uitdaging op maat. We doen wat we leuk vinden en dat doen we iedere keer weer met leuke mensen die op onze evenementen afkomen. Liever klein, gezellig en goed, dan groot, onpersoonlijk en half. Voor 2020 hebben we veel aandacht voor afstanden van tien-, twintig-, en dertig kilometer trails, die zijn op de meeste evenementen te vinden. Bijzonder leuk vind ik zelf dat we nu ook een Ultra-Programma hebben. Wil je als ultra-trailrunner je ritme op pijl houden, dan weet je voor 2020 zeker dat je minimaal één keer per maand bij ons terecht kan in mooie natuurgebieden van Staatsbosbeheer met hele diverse routes, die met veel plezier door ons of in samenwerking met vrienden zijn ontstaan.

www.trail-running.eu/trailrunning-events

• Maandelijks drie tot vier verschillende evenementen

• Iedere maand één of meer Start2Trail afstanden

• Iedere maand één of meer Ultra Trail (boven de 50 kilometer) afstanden

• Leuke exclusieve specials

• Kleinschalige opzet, vol is vol, wat past bij het gebied en wat past bij ons.

En meer…

Met de Trailrunning Community bieden we een groot online platform, waar veel informatie te vinden is over de sport trailrunning. Artikelen, blogs en reviews door trailrunners en complete overzichten van veel evenementen door heel Nederland en daarbuiten.

Samen met onze partners, Staatsbosbeheer en de Koninklijke Nederlandse Bergsport Vereniging, stellen we al onze kennis beschikbaar en organiseren we vele gezamenlijke initiatieven.

Naast de evenementen bieden we verschillende programma’s, waaronder Start2Trail Mountains, waarbij we informatie delen over de sport trailrunning in de Bergen. Met ons programma Start2Ultra begeleiden we deelnemers naar hun eerste Ultra Trail (afstand van 50 kilometer of meer).

Alle informatie is te vinden op www.trail-running.eu

There’s a lot more to explore…

Chris van Beem

Trailrunning Europe

E: info@trail-running.eu

Eigenaar en (Ultra)Trailrunner

Bron: Outdoorspecialist.nl

 

 

 

 

Blog 2 - 8 mei 2020

Hoe herken je maatschappelijk verantwoorde merken?

De buitensport bestaat omdat mensen graag buiten zijn.Omdat we het ooit in ons hoofd gehaald hebben die onmogelijke bergtop in de verte te proberen beklimmen of, het mag ook wat minder extreem, we het graag droog houden tijdens een stevig wandeling in de duinen.

 

Om ten volle te kunnen genieten van de natuur in iedere weersomstandigheid heb je kwaliteitsvol materiaal nodig. Dus we kopen technisch buitensportmateriaal met ademende membranen, coatings, synthetische vullingen (of net niet) en nog meer.

Kwaliteitsvol materiaal is per definitie duurzaam, omdat het een lange levensduur heeft. De tijden zijn echter verandert. Waar het vroeger enkel ging over kwaliteit als duurzaamheidsmaatstaf, weten we nu beter. Iedere designkeuze, iedere stap in een productieproces heeft een milieu impact. De levensduur is nog steeds een uiterst belangrijk aspect, maar hoe het product wordt gemaakt, is dat evengoed. Het gaat hem over dezelfde uitstekende kwaliteit te creëren met minder milieu en sociale impact.

Of hoe het buitensport merk zorgt voor het o zo belangrijke buiten waar we allen van genieten.

Zo zie je het Bluesign label sinds 2000 groeien in de buitensport industrie. Bluesign voorziet als onafhankelijke instantie een alomvattende aanpak voor het veilig en milieuvriendelijk produceren van textiel. De opzet is om in iedere stap van het productieproces schadelijke chemicaliën te vermijden, de afvoer ervan in water en lucht te minimaliseren en de veiligheid van de werknemers en voor de eindklant te garanderen. In tegenstelling tot andere labels (zoals OEKO-TEX 100) gaat het hier over een systeemaanpak en niet enkel over de chemicaliën in het eindproduct.

Op sociaal vlak hebben we twee vooraanstaande labels: Fairtrade USA en Fair Wear Foundation. Ze streven hetzelfde na: eerlijke werkomstandigheden, maar elk met andere methode. Fairtrade USA berust op het certificeren van productiefabrieken wanneer ze aan de strenge selectie criteria voldoen, enkel producten afkomstig uit die fabrieken mogen het Fairtrade USA label dragen. De Fair Wear Foundation daarentegen vergt een constante inzet om de werkomstandigheden in productiefabrieken te verbeteren van ieder merk dat zich aansluit. Wanneer merken positief geëvalueerd worden, mogen ze het Fair Wear label op hun producten plaatsen. FWF benadrukt dat ze geen garanties kan bieden dat gelabelde producten voldoen aan alle criteria van het label.

Anno 2020 zou het ondenkbaar moeten zijn dat we iemands anders’ leven negatief gaan beïnvloeden door een basisbehoefte als kledij te kopen…

De natuur ligt ons allen nauw aan het hart, dat is duidelijk. Daarom is de buitensport misschien wel de actiefste sector binnen de kleding industrie op vlak van duurzaamheid. Toch zien we grote verschillen tussen buitensportmerken en de labels die ze gebruiken. Een betrouwbaar label is transparant over zijn criteria en wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Maar hoe kunnen we erop vertrouwen dat het merk doet wat het zegt?

Inspirerende praat over hoe mooi de natuur is alleen gaat ons niet helpen om ze te redden.

Dit zijn concrete acties waaraan je verantwoorde (outdoor) merken kan herkennen.

1. Ze zijn missie-gedreven

Een duidelijke missie is essentieel om impact te generen. Sociaal, milieu gerelateerd of een combinatie van beide; moderne bedrijven proberen maatschappelijke problemen op te lossen, niet nieuwe bij te creëren. Kwaliteit en scherpe prijs alleen is niet voldoende en al zeker niet in de huidige klimaatcrisis.

Zie het als een intentie verklaring, nu op naar de actie

2. Ze zijn CO2 neutraal

Of hebben een concreet plan om dit op korte termijn te worden.

Dit is een minimum standaard waaraan moderne bedrijven moeten voldoen.

CO2 neutraliteit is slechts een resultaat in het verhaal van actief bezig te zijn met je milieu-impact, daarom is het essentieel. Omdat het je verplicht zoveel mogelijk milieu impact van je activiteiten te reduceren (door onder andere het bluesign label te adopteren) en de resterende uitstoot te compenseren.

3. Ze geven terug aan mens en natuur

Als CO2 neutraliteit de minimum standard is dan is dit de “next step”. 1% for the Planet leden doneren 1% van de omzet aan milieuorganisaties die zich ­dagelijks inzetten om de buiten in buitensport te ­beschermen.

4. Ze streven naar het beste beleid op alle vlakken van hun bedrijf

Je vraagt je misschien af waarom er geen allesomvattend label bestaat dat al die verschillende stappen mooi samenvat en het geheel beoordeelt. B Corp doet exact dat !

Bedrijven met B Corp certificatie streven de hoogste standaarden na op het vlak van sociale en ecologische prestaties, verantwoordelijkheid en transparantie. Meer bepaald wordt het bedrijf gescoord op voor hun missiegedrevenheid, het beleid voor hun medewerkers, leveranciers, klanten en andere stakeholders alsook de milieu impact die ze veroorzaken en hoe ze die proberen te beperken. Samen probeert de beweging de economie richting inclusie en duurzaamheid te sturen. Niet toevallig zijn heel wat buitensport merken B Corp.

Of hoe buitensport de nonsens buiten gooit, en voluit voor een nieuw systeem gaat.

Jij toch ook?

 

 

 

 

Blog 1 - 29 april 2020

Wandel je fit en gezond. De bladeren van de bomen kleuren frisgroen. Een zachte bries waait langs je lichaam en op de achtergrond fluiten de vogels.Als je om je heen kijkt, wordt je omringt door natuur. Je lichaam en geest komen tot rust. Dát is wat wandelen met je doet.

 

De voordelen van wandelen zijn bijna eindeloos. Je zou kunnen stellen dat wandelen, onverdiend, de underdog van de sporten is. Onterecht, want diverse studies tonen aan dat wandelen één van de betere sporten is om te beoefenen. Zo verscheen er een artikel van de Universiteit van New Mexico waarin wordt geconcludeerd dat wandelen beter is voor je brein dan bijvoorbeeld fietsen. Dit heeft vooral te maken met de impact die je lichaam krijgt als je voeten de grond raken. Door deze impact krijgt je slagader een boost, wat het transport van bloed naar je hersenen versnelt en de doorbloeding stimuleert.

Ook onderzoekers van het Britse Norwich Medical School stelde de vraag: “Wat maakt wandelen gezond?” Om hier achter te komen analyseerden zij 42 studies afkomstig uit veertien landen. Tijdens deze studies wandelden de deelnemers elke dag minstens één uur gedurende een lange periode. Dit deden zij in de buitenlucht, in groepsverband én onder begeleiding. Deelnemers werden niet ingedeeld in groepen op basis van leeftijd of geslacht. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat wandelen vrijwel geen tot nauwelijks verwondingen of blessures veroorzaakt. Daarnaast verlaagt het lichaamsvet en cholesterol, functioneren je longen beter én wordt je er fit van.

Dat wandelen dus gezond is, is geen twijfel over mogelijk. Naast een tal van fysieke voordelen bevordert het ook je geluk en creativiteit. Dit blijkt uit een artikel van The Guardian. Daar vertelde neurowetenschapper Shane O’Mara over het effect van wandelen op ons geluk en ons creatieve vermogen.

O’Mara stelt dat stil werken achter een bureau het brein niet voldoende stimuleert. Wanneer we buiten wandelen en letten op de omgeving, praten met elkaar en bezig zijn met bijvoorbeeld het zoeken van de juiste weg, wordt het brein wel gestimuleerd. De wetenschapper vertelt over een onderzoek waarin de ontwikkeling en activiteit van karaktereigenschappen van een groep personen twintig jaar lang gevolgd werd. Deze resultaten lieten zien dat mensen die regelmatig bewegen vaker extravert zijn, maar ook zijn ze prettiger in de omgang en openhartiger. Daarnaast zijn er genoeg onderzoeken die aantonen dat wandelaars een lagere kans hebben op depressies, voegt O’Mara toe.

Volgens O’Mara bevordert wandelen ook de creativiteit. Bewegen voordat je start met een creatieve taak is erg krachtig en heeft een goede invloed op je creativiteit. Wandelen is een goed voorbeeld van beweging. Tijdens het wandelen loop je op een ritmisch tempo en vinden er, in je brein, allerlei soortgelijke ritmische patronen plaats omdat je aan het bewegen bent. Één van deze ‘ritmes’ zijn theta hersengolven, die geassocieerd worden met dromen én creativiteit. Theta is een frequentie die overal in je brein kan worden gedetecteerd als je beweegt. Doordat beweging en dit soort hersengolven op elkaar lijken, heeft wandelen positieve effecten op het geheugen en op je creativiteit.

 

Aan de slag

Nu dat je kennis hebt opgedaan rondom alle voordelen van het wandelen, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Aanbevolen wordt om elke dag minstens een half uurtje te bewegen. Als je opziet tegen bewegen, moet je het jezelf vooral niet te lastig maken. Begin rustig en bouw het op. Als je eenmaal besluit om van wandelen een sport te maken, is het belangrijk dat je over de juiste uitrusting beschikt. Zo is een goed aansluitende wandelschoen een must. Maar waar moet je op letten als je een paar wandelschoenen wil gaan kopen? Wat heb je verder nog aan materiaal nodig? Zijn er tips voor het onderhoud van je schoenen?

Goed passende wandelschoenen

Goede wandelschoenen sluiten goed aan bij de activiteit en intensiteit waarmee je gaat wandelen. Het allerbelangrijkste is dat ze passen bij je specifieke voetvorm. Ga altijd naar een gespecialiseerde winkel als je een paar wandelschoenen koopt waar je voeten worden opgemeten. Bij de Outdoorspecialist kun je terecht voor deze service. In de winkel worden je voeten opgemeten in lengte en breedte en wordt er een 2D digitale scan van je voetafdruk gemaakt, zodat je goed kan zien hoe de drukverdeling is en of dit aangepast moet worden. Ruimte is comfort.

Een stevige zool met goede torsiestijfheid en hakstabiliteit zorgen ervoor dat u (lange) afstanden comfortabel kunt afleggen.

De perfecte wandeluitrusting

Naast stevige schoenen zijn ook sokken een belangrijk onderdeel van je wandeluitrusting. Goede wandelsokken zorgen ervoor dat het vocht wordt afgevoerd en dat blaren worden voorkomen.

Daarnaast geven wandelsokken comfort tijdens het wandelen. Als je besluit om je avondwandeling flink uit te breiden tot een workout, dan is naadloos en vochtregulerend ondergoed een must. Dit zorgt ervoor dat de huid droog blijft en verminderd schuurplekken. Uiteraard geldt dit ook voor de verdere laagjes kleding. Houdt ook rekening met de temperatuur, wind en regen. Een goede rugzak of heuptas is ideaal om eten en drinken in mee te nemen.

Blaren?

Je hebt je eerste paar wandelingen erop zitten en alles gaat goed, maar dan voel je tijdens het aantrekken van je schoenen dat ze niet zo comfortabel zitten als voorheen: je hebt blaren gelopen.

Niet fijn natuurlijk, maar wat kun je er tegen doen? Een belangrijke tip is om regelmatig te lopen. Dit is de enige manier voor je voeten om te kunnen wennen. Ook het preventief inwrijven van je voeten met anti-frictie crème is een optie. Of het behandelen van kampfer spritus, zodat je huid beter bestand is tegen schuren.

 

Gemotiveerd om zelf aan de wandel te gaan?

Hieronder een aantal tips.

Tip 1: wees actief

Een actieve wandeling werkt het beste. Let goed op je houding en zorg ervoor dat je een half uurtje onderweg bent in stevig tempo. Je hoeft geen marathon af te leggen. Wandel voor je welzijn en plezier.

Tip 2: hier en nu

Focussen op het hier en nu is belangrijk. Het neemt de zorgen voor morgen even weg. Leg de focus op je lichaam tijdens je wandeling. Let op je houding: loop relaxt, ontspan je gezicht. Voel de wind, de zon of zelfs de regen op je gezicht. Luister naar de geluiden die onder je wandelschoenen vandaag komen en voel hoe je kleren langs je lichaam strijken.

Tip 3: kijk om je heen

Lopen is een perfecte manier om te relaxen. Als je aan je wandeling begint met stress, zit je waarschijnlijk veel in je hoofd en heb je geen oog voor je omgeving. Probeer tijdens je wandeling om je heen te kijken en neem de omgeving in je op. Zo wordt je hoofd vanzelf rustiger en zul je zien dat de natuur veel moois te bieden heeft.

Tip 4: ademhaling

Ademhaling is belangrijk. Een bewuste en diepe ademhaling vermindert stress en geeft je een ontspannen gevoel. Probeer om diep en rustig in te ademen via je neus en uit te ademen via je mond.

Tip 5: relax!

De ultieme tip: ontspan! Wandelen is geen wedstrijd. Je doet het voor je eigen lichaam en welzijn. Maak het leuk! Varieer in de routes die je wandelt, doe eens mee aan een wandeltocht óf ga er samen op uit met een wandelmaatje